Workshops

 


 

Workshop 1

Futureproof Leadership for Lawyers – Ingrid Walrecht

Ingrid Walrecht is performance coach en verzorgt trainingen, workshops en retraites voor juristen en advocaten. Daarnaast is zij spreker op het gebied van persoonlijk leiderschap met als belangrijkste aandachtsgebieden Female Leadership en kansen en uitdagingen voor Millennials.

Ingrid is haar loopbaan begonnen als advocaat en bediende in deze rol tien jaar lang de top van het bedrijfsleven. Daarna is zij zelf het bedrijfsleven ingegaan en was zij, voordat zij haar eigen bedrijf Oprechting oprichtte, onder meer als adviseur van de Raad van Bestuur van een grote bank-verzekeraar werkzaam.

Ingrid vervult inmiddels opdrachten bij diverse advocatenkantoren en heeft een vaste rol als in-house coach bij Lexence Advocaten & Notarissen. Belangrijke aandachtsgebieden in haar werk zijn: • burn-out preventie • bewustzijnsvergroting • empowerment • female leadership • communicatief meesterschap • authenticiteit en kwetsbaarheid •

Ingrid verzorgt tijdens het Jonge Balie Congres de workshop “Futureproof Leadership for Lawyers”. In deze workshop wordt stilgestaan bij persoonlijk leiderschap voor advocaten en de vraag wat er nu echt voor nodig is om als advocaat in de toekomst het verschil te maken. Deelnemers gaan weg met een nieuwe mindset en concrete handvatten die ze in hun werk en leven kunnen gaan toepassen.

Kijk voor meer informatie op www.oprechting.nlof www.linkedin.com/in/ingridwalrecht/


 

WORKSHOP 2

Verdedig het Onverdedigbare: “Retorica & Slavernij” – Egbert Koops

In deze workshop wordt ingegaan op de rol van retorica in de rechtszaal aan de hand van een beroemde Engelse zaak uit 1772, Somerset’s Case. De zaak betrof een slaaf die door zijn meester naar Engeland was getransporteerd, aldaar ontsnapte maar werd achterhaald, en die vervolgens een procedure begon over zijn vrijheid. Het kwam in de achttiende eeuw regelmatig voor dat meesters hun slaven meenamen naar Europa, of dat slaven vanuit de Nieuwe Wereld daarheen vluchtten. In Europa bestond sinds de Middeleeuwen geen slavernij meer. Sommige slaven begonnen procedures om hun vrijheid af te dwingen. De respons van rechters wisselde van land tot land: variërend van invrijheidstelling en strafbedreiging voor de meester (Frankrijk) tot uitlevering (Holland). De sociale impact van deze rechtspraak kon groot zijn. In Amerika gaf de Dred Scott case (1857) indirect het startsein voor de burgeroorlog.

In Somerset’s Case moest Lord Mansfield de commerciële belangen van slavenhouders wegen tegen de Middeleeuwse regel dat in Engeland geen slavernij meer voorkwam. De zaak speelde aan de vooravond van de abolitionistische beweging (opgericht in 1783) en gaf die beweging de wind in de zeilen. Slavernij stond destijds al in een kwade reuk, en een consortium van advocaten en financiers had zich verenigd om van de zaak rond James Somerset een proefproces te maken. De opdracht aan de advocaat van Somerset’s eigenaar was daarmee gegeven: verdedig het onverdedigbare.

De workshop behandelt eerst de sociale context en latere impact van de zaak op de discussies omtrent slavernij, in Europa en Amerika. Vervolgens wordt ruim aandacht besteed aan de manier waarop advocaat Dunning zijn pleidooi structureert, dat ons is overgeleverd in Loft’s reports. Zoals hij opmerkt, “It is my misfortune to address an audience, the greater part of which, I fear, are prejudiced the other way”. De vraag is hoe een advocaat in de achttiende eeuw daarmee omging, in het pleiten voor slavernij en tegen invrijheidstelling. Hoe verdedigde men slavernij?

 


 

WORKSHOP 3

Hoe kun je als advocaat communiceren op een manier die jouw klant raakt? – Dorien Tendijck

Hoe kun je als advocaat communiceren op een manier die jouw klant raakt?

Op juridisch vlak zal een advocaat schrijftechnisch zeker goed onderlegd zijn. Maar wanneer het gaat over schrijven voor klanten op een manier waardoor je jouw boodschap overbrengt en jouw klant écht raakt, valt er nog veel te winnen.

Advocaten schrijven over het algemeen om hun deskundigheid te tonen. Vaak lange teksten, vakjargon, afstandelijke en ouderwetse woorden. Heel gebruikelijk in de branche. Maar hiermee raak je jouw klant niet.

Hoe moet je dan schrijven zodat het jouw klant raakt?

Dat leer je in deze workshop. Na het volgen weet je en kun je onder andere toepassen:

  • wat jouw klant van je wil horen zodat hij zich begrepen voelt;
  • hoe je als advocaat moet schrijven op een manier die jouw klant raakt;
  • hoe je op social media opvalt zodat je klant jou ziet.

Dorien Tendijck helpt met haar bedrijf Marketing Pepper advocaten met meer impact, onderscheidend vermogen en een constante aanwas van nieuwe, ideale klanten zodat hun business groeit. Met een glimlach.

 


 

WORKSHOP 4

Blockchain: Hype of revolutie? – Coinversable

NB: deze workshop duurt twee rondes waardoor het niet mogelijk is om deze workshop te combineren met een andere workshop of lezing 4.

De wereld verandert sneller dan ooit, technologische innovaties volgen elkaar snel op. Een van de meest hippe technologieën van dit moment is blockchain. Iedereen heeft het erover, maar wat is het nou echt? En gaat deze technologie iets veranderen aan het beroep van advocaat? Daar gaat deze workshop over. We gaan het hebben over vragen als: Wat is Blockchain? Hoe werkt blockchain? Wat zijn Smart Contracts? Wat kan ik met blockchain? In een interactieve workshop krijg je basis van de blockchain onder de knie en ga je zien wat blockchain in jouw omgeving kan betekenen.

Deze workshop wordt geleid door Erwin Bisschop. Hij is een van de oprichters van Coinversable. Erwin onderzoekt graag nieuwe kansen voor toepassingen van de blockchaintechnologie. Hij legt laagdrempelig en met veel passie uit wat blockchain als technologie bijzonder maakt, zonder mee te gaan in de hype van dit moment. Coinversable realiseert blockchaintoepassingen voor het bedrijfsleven, overheid, onderwijs en zorg. Waar veel partijen vooral praten over blockchain laten zij met werkende applicaties zien wat deze technologie mogelijk maakt. Voor meer informatie, kijk op www.coinversable.com.

 


 

WORKSHOP 5

‘Lawyers’ evolution: to be or not to be in business’Thomas Kollée en Robert Tol

Hoe levelt de advocaat van de toekomst het best met het bedrijfsleven en in het bijzonder met de legal counsel?

Thomas Kollée is zijn carrière in 2005 begonnen als advocaat bij Allen & Overy LLP in Amsterdam in de fusie & overname praktijk. Vervolgens heeft hij in 2011 de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven (TomTom, Koninklijke DSM) als in-house counsel functionerend in zowel de commerciële B2B omgeving als ook in de omgeving van innovatieve biotechnologie gericht op ontwikkeling van biobrandstoffen. Per 1 juni 2018 is Thomas werkzaam bij FrieslandCampina als Director Commercial Legal B2B waarbij hij zich met name richt op de juridische strategie van de B2B Business Groups binnen FrieslandCampina en implementatie van digitale werkprocessen binnen de juridische werkomgeving.

Robert Tol studeerde Arbeidsrecht en Strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens is Robert zijn carrière in 2014 begonnen als junior consultant bij een gerenommeerd werving- en selectiebureau, met focus op juristen, compliance specialisten en fiscaal juristen. Na een kortstondige uitstap als consultant in het bemiddelen van technische Life Sciences specialisten vervult hij sinds 2016 de rol van consultant bij Voxius. Bij Voxius bemiddelt Robert zowel bedrijfsjuristen als advocaten vanaf ongeveer drie jaar werkervaring, voor vaste en interim posities.

 


 

WORKSHOP 6

Advocaat van de toekomst – Elke Vroemen

Hoe ziet de moderne advocaat anno 2020 eruit?

In een juridische wereld waarin technologische ontwikkelingen en kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen, worden menselijke kwaliteiten steeds belangrijker. U maakt als moderne advocaat het verschil door vertrouwen, opgebouwd met goed ontwikkelde soft skills en een scherpzinnig ethisch kompas.

In deze interactieve workshop gaan wij verder in op de 10 skills die, volgens het World Economic Forum, noodzakelijk zijn anno 2020 (rapport The Future of Jobs). Welke zijn dit, wat betekent dit voor de moderne advocaat en dus voor u.

Elke heeft rechten gestudeerd en is haar carrière gestart als advocaat. Aansluitend heeft Elke gewerkt als consultant/opleidingsmanager in de juridische sector en adviseerde zij op individueel en organisatieni­veau over opleiding en ontwikkeling. Uiteindelijk besloot Elke om van haar drijfveer haar werk te maken en is zij sinds begin 2017 werkzaam bij Dialogue als mediator, trainer en consultant. Tevens is zij opleidings­manager van de Mediationopleiding en hoofddocent van het vak ADR in de Beroepsopleiding Advocaten.

 


 

WORKSHOP 7

Rechtshistorische pubquiz – Vincent van Hoof en Willem Rijnenberg

Welke Hollandse meester werd in 1656 failliet verklaard? Wat was het eerste bijbaantje van de Byzantijnse keizerin Theodora? Welke prijs betaalde Remus nadat hij over het muurtje van zijn broer was gesprongen?

Weet jij de antwoorden op deze vragen en ga je competitie niet uit de weg? Schrijf je dan nu in voor de rechtshistorische pubquiz! Neem een hyperintelligente kantoorgenoot mee of stel ter plekke je team samen en ga de strijd aan met andere teams. Haal de gladiatrix/gladiator in jezelf naar boven en ga met de winst aan de haal!

Mr. V.J.M. (Vincent) van Hoof is Universitair Docent Rechtsgeschiedenis en als onderzoeker verbonden aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit.

Mr. W.D.M. (Willem) Rijnenberg is Docent Rechtsgeschiedenis en als promovendus verbonden aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit.