Lezingen


1: Haal het beste uit jezelf!

Plenaire lezing door Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van o.a. “Fokking druk. Het ultieme anti-stressboek
van 10:30 tot 11:30 uur

Er komt veel op je af. In je werk als advocaat, maar ook privé. Het is niet vanzelfsprekend dat alles soepel gaat. Er worden hoge eisen gesteld, je wilt graag goed presteren en mogelijk voel je ook een hoge werkdruk. Veel advocaten hebben daardoor last van een (te) hoog stressniveau. Wil je gezond en met plezier blijven werken? Kom dan naar deze inspirerende sessie, vol interactie! Thijs Launspach laat je zien waar het volgens hem vooral om draait. Je krijgt van hem bruikbare tips hoe je op een goede manier omgaat met stress, keuzes maakt en focust op wat écht belangrijk is. Zo kan je het beste uit jezelf halen, en gezond en met plezier werken!

Over Thijs Launspach

Thijs Launspach is psycholoog, trainer en auteur. Hij doceert Psychologie op de Universiteit van Amsterdam en is expert op het gebied van de twintigers van nu, de mindset van millennials, dertigersdilemma’s, quarterlifecrisis en generatieverschillen (op de arbeidsmarkt). Daarnaast doet Thijs onderzoek naar omgaan met stress. Vorig najaar verscheen zijn boek ‘Fokking druk.’ Hierin legt hij uit waarom we ons tegenwoordig vaak over de kop werken en wat je kunt doen om dat te voorkomen.

Movir

Deze lezing wordt aangeboden door arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir. De steun en zekerheid van Movir helpen je het beste uit jezelf te halen. Niet voor niets werd Movir begin dit jaar uitgeroepen tot ‘Beste Inkomensverzekeraar’ en ‘Beste Partner Afhandelen Claims’.


2: De MACHTSKLAS voor juristen

Plenaire lezing door Eimert Vermeulen, directeur van I am Consultancy

De MACHTSKLAS zegt dat er 9 manieren zijn waarop één mens iets van een ander mens gedaan kan krijgen. Als je ze alle 9 Kent, Kunt en Herkent ligt de wereld aan je voeten. Je kan gedrag gaan kiezen in plaats van gedrag opgelegd te krijgen door de context. De vraag in deze klas is: “Hoe verleid jij, hoe word je verleid en zet jij de wereld naar je hand of laat je de wereld jou naar zijn hand zetten? Kortom: hoe autonoom ben je?”. In deze interactieve plenaire lezing leer je alles over Macht en Invloed. Naast je inhoudelijke kennis als jurist is het belangrijk om mensen – cliënten, partners, collega’s en wederpartijen – in beweging te krijgen zodat zij jou en jouw inhoud ook gaan accepteren.

Over Eimert Vermeulen

Eimert Vermeulen is directeur van I am Consultancy. Hij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en de HB Studio in New York. Hij werkte als acteur, regisseur en directeur bij het toneel in Nederland en België. Op dit moment assisteert Eimert veel grote bedrijven en advocatenkantoren bij veranderprocessen.


3: Van leerling naar meester: vechten naar de top

Plenaire lezing door Remy Bonjasky, drievoudig winnaar van de K-1 World Grand Prix
van 14:00 tot 15:00 uur

In 2003, 2004 en 2008 won Remy het K1 Grand Prix Championship. De weg naar de top vraagt om discipline, de juiste stip aan de horizon en doorzettingsvermogen. Dat geldt niet alleen voor topsporters, maar ook voor advocaten. Wat kunnen zij leren van deze meester in de ring? De lezing van Remy staat in het teken van Grote Meesters in de Sport. Door zijn jarenlange ervaring in de vechtsport zal Remy u tijdens zijn lezing meenemen langs thema’s als doorzetten, doelen stellen, omgaan met tegenslag, teambuilding en grenzen verleggen.

Over Remy Bonjasky

Remy Bonjasky verhuist op 5-jarige leeftijd van Paramaribo met zijn moeder, broer en zus naar Nederland. Toen Remy jong was had hij als droom om profvoetballer te worden. Op 16-jarige leeftijd brak Remy echter zijn been waardoor hij nooit meer zijn oude niveau haalde en besloot met voetbal te stoppen. Remy begon vervolgens met kickboksen en al snel bleek dat hij een groot talent had voor de vechtsport. Remy staat bekend om zijn ‘flying knee’ en kreeg ook de toepasselijke bijnaam The Flying Gentlemen. Deze bijnaam werd gegeven doordat Remy een uitstekend uithangbord is voor de vechtsport. Op dit moment vecht Remy nog steeds wedstrijden en heeft hij zijn eigen Bonjasky Academy waar hij talenten en recreanten de normen en waarden van de vechtsport bijbrengt.

De lezing van Remy Bonjasky wordt u aangeboden door Eversheds Sutherland.


4: Klankkleuren en schilderen met woorden: over de relatie tussen het gesproken woord en meesterlijke muziek

Plenaire lezing door mr. Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
van 15:00 tot 16:00 uur

Grote meesters zijn er in soorten en maten, in het recht en daarbuiten. Bij grote meesters, die goed uit de verf komen, denken we allicht aan schilders als Rembrandt en Vermeer, Van Gogh en Mondriaan, Marlene Dumas en Jan Cremer, beeldhouwers als Kees Verkade en Charlotte van Pallandt. Maar we kunnen ook denken aan grote meesters in het schaken, zoals Max Euwe, of het dammen, zoals Ton Sijbrands en Jannes van der Wal.

Bij componisten spreken we ook van grote meesters, zoals bij Bach en Stravinsky. Ook zij beschikken over een palet aan (klank)kleuren, waarmee ze ons kunnen beroeren. Zoals schilders kunnen spelen met vlakindeling, materiaal, ondergrond, techniek, licht en schaduw, voor- en achtergrond, weglaten of accentueren, en nog veel meer, kunnen componisten en musici dat ook. De opzet van een pleidooi is ook schilderen, maar dan met woorden, soms met gebaren, met tempoversnellingen en – welgekozen – stiltes, met accentueren, weglaten en nog meer, alles om een boodschap over te brengen.

Tijdens zijn bijdrage gaat Bart Jan van Ettekoven aan de hand van geluidsfragmenten uit verschillende genres muziek op zoek naar de relatie tussen het gesproken woord (tijdens een zitting) en meesterlijke muziek. Op zoek naar heerlijke klodders noten en spraakmakende pastels van woorden. Niet de kleren maken de meester groot, nou ja… een beetje helpt kleding wel, het is het spelen met woorden waardoor de advocaat goed uit de verf komt!


5: De Muziekadvocaat over het verleden, heden en de toekomst van de muziekindustrie

Plenaire lezing door mr. Margriet Koedooder, advocaat-partner bij De Vos & Partners advocaten
van 10:15 tot 11:15 uur

Artiesten, auteurs, DJ’s, producers, muziekuitgevers, managementkantoren, platenlabels, poppodia, boekingskantoren en vele andere bedrijven uit de muziek-, media- en entertainment business in binnen- en buitenland weten Margriet Koedooder al meer dan 36 jaar te vinden. Vanwege haar expertise op het gebied van het muziekrecht, een specialisme waarbinnen haar naam een wezenlijk begrip is geworden, wordt zij ook wel de ‘muziekadvocaat’ genoemd.

Van rockers van de Golden Earring tot DJ’s als Afrojack, Nicky Romero, Tiësto en Fedde le Grand: Margriet heeft haar voorliefde voor muziek op ingenieuze wijze weten te combineren met het recht. Ze draagt bij aan de rechtsvorming door middel van het voeren van rechtszaken op onontgonnen terrein, zoals de ontbinding en opzegging van muziekuitgavecontracten. Ze informeert regelmatig over nieuwe juridische ontwikkelingen in de muziekbranche via social media, zoals Twitter (@koedooder), Linkedin (margrietkoedooder) en Facebook (demuziekadvocaat).

De muziekindustrie is met name in de laatste 20 jaar sterk veranderd. Onder invloed van het internet nam piraterij toe en belandde de muziekindustrie jarenlang in een crisis. Sindsdien is er veel veranderd. Zo is de consument niet langer de eigenaar van muziek. Het gaat nu eerder om het realiseren van toegang tot muziek, met name via streamingdiensten. Margriet heeft de opkomst van de CD, rap & hiphop, dance en EDM meegemaakt en was afgelopen mei 2019 aanwezig in Tel Aviv toen haar cliënt Duncan Laurence het songfestival voor Nederland won. De crisis in de muziekindustrie is intussen officieel voorbij. Naar verwachting zal de wereldwijde omzet in de muziekbranche in 2030 zelfs verdubbeld zijn. Over haar ervaringen zal Grote Meester in het muziekrecht komen te spreken. Zij neemt u mee naar het verleden, het heden en de toekomst van de muziekindustrie en geeft daarmee een kijkje geven in de fascinerende keuken van de MUZIEKRECHT-praktijk.

Workshops


1a & 2c: Yoga in je pak: kom goed uit de verf door ademhaling, stilte & beweging

Door Jethro Wallenburg, co-founder van House of Awareness & BEWUST Fit Coach

Tijdens deze workshop kun je ervaren wat het betekent om bewust te ademen. Je kunt ademhalingstechnieken gebruiken als gereedschap om stress te verminderen, je gedachten te focussen en het beste uit jezelf te halen. Door yoga, stilte en gerichte oefeningen gecombineerd met bewuste ademhaling, ga je ervaren wat het je kan brengen. Waar je ook bent, wat je ook doet. Wanneer je op dagelijkse basis ademhalingstechnieken gebruikt om te connecten met jezelf, zal het zelfs langdurige positieve effecten hebben op lichaam en geest, zodat je tijdens het drukke advocatenbestaan nog beter uit de verf kunt komen!

Adem je mee?
Voor deze workshop is makkelijk zittende kleding gewenst


2a & 3a: Het palet van de familierechtspecialist

door Brigitte Chin-A-Fat

Rembrandt van Rijn was een specialist op zijn vakgebied. Ook de familierechtadvocaat en de scheidingsmediator zijn specialisten. Zijn er meer overeenkomsten tussen Rembrandt en de familierechtspecialist? Welke kennis en (mediation)vaardigheden zijn nodig voor dit vakgebied en welke ontwikkelingen zijn er gaande die het familierecht zullen gaan veranderen? Wat kan deze specialisatie aantrekkelijk voor jou maken? In deze workshop worden deze vragen op een interactieve manier onderzocht.

Deze workshop wordt u aangeboden door de Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).


2c & 3b: Hoe blijf je een authentieke Mr.?

door Amy de Vlieger

Kan jij je als jonge professional staande houden in de wereld van de advocatuur? Vind jij het lastig om jouw grenzen aan te geven? En hoe behoud jij je eigen normen en waarden in een veeleisende omgeving? In deze workshop leer jij hoe je dichtbij jezelf kan blijven. Kortom, hoe blijf je een authentieke advocaat?

Over Amy de Vlieger

Deze workshop wordt gegeven door Amy de Vlieger. Amy de Vlieger werkte bijna 5 jaar als advocaat totdat zij besloot om het roer om te gooien en haar passies te gaan volgen. Amy schoolde zich om en richtte haar eigen onderneming “Coaching by Amy” op. Als Life & Career Coach begeleidt zij met name jong professionals, advocaten in het bijzonder. Sommigen van hen zitten niet lekker in hun vel en overwegen een carrièreswitch, anderen willen gewoonweg een luisterend van iemand die de advocatuurlijke wereld begrijpt.

Een coachtraject bij Amy bestaat gemiddeld uit 6 sessies. In de eerste sessie, de intake, gaat Amy samen met haar coachee op zoek naar de hoofdvraag: wat is precies de reden dat jij dit traject gestart bent? De hoofdvraag staat vervolgens centraal. Iedere sessie draagt bij aan de beantwoording van die vraag. De rode draad die door de sessies loopt zijn de onderwerpen “wie ben ik”, “wat wil ik”, “wat kan ik” en “hoe kom ik daar”.

Meer informatie over Coaching by Amy vind je op de website www.amydevlieger.com. Je kunt ook mailen naar info@amydevlieger.com


3c: Persoonlijke Effectiviteit, Leiderschap en de Trusted Advisor

door Kim Richel van Dialogue

In deze workshop ga je aan de hand van de theorie van Stephen Covey een uur lang aan de slag met de brede thema’s: ‘persoonlijke effectiviteit’, ‘leiderschap’ en de ‘Trusted Advisor’. Als advocaat wordt steeds meer van je verlangd: dat je de trusted advisor voor jouw cliënten bent, een empathische probleemoplosser die zijn cliënten kent, weet wat er bij hen speelt en hen op basis daarvan passende en betrouwbare adviezen geeft. In deze workshop maken we de koppeling tussen persoonlijke effectiviteit, leiderschap en de trusted advisor. Met interactieve oefeningen maken we deze thematiek concreet. Je gaat scherpstellen wat jouw kernkwaliteit is en waar je wel/niet invloed op kan uitoefenen. Ook ga je voor jezelf acties formuleren.

Over Kim Richel

Kim is mediator, coach en vaardighedentrainer in de Beroepsopleiding Advocaten.

Deze workshop wordt aangeboden door Dialogue.


4a: Hoe kom je goed uit de verf in de praktijk?

door dr. mr. Ruud Hermans

Leer van prof. mr. Ruud Hermans de fijne kneepjes van het vak. Ruud Hermans was vele tientallen jaren advocaat en partner bij De Brauw Blackstone Westbroek. In deze workshop deelt hij zijn beste tips, inzichten en eye-openers. Leer van hem de kunst van een succesvolle praktijk.

Hermans is onlangs benoemd tot CPO-hoogleraar Geschiloplossing in de (inter)nationale privaatrechtelijke rechtspraktijk. Hij is als hoogleraar betrokken bij nieuwe onderwijsprogramma’s van het opleidingsinstituut CPO van de Radboud Universiteit: “Na een prachtige carrière waarin ik heb kunnen meebouwen aan de ontwikkeling van kantoor en waarbij ik vele cliënten heb mogen bijstaan en mooie zaken heb mogen doen, wil ik nu mijn praktijkervaring inzetten voor de rechtsontwikkeling en om volgende generaties juristen te kunnen opleiden.” In deze workshop zal hij op basis van inzichten uit zijn eigen praktijkervaring schetsen hoe je als advocaat goed uit de verf komt.

Deze workshop wordt aangeboden door CPO.


4b: Meesterlijk pleiten

door Mascha Furth

Leer in 1 uur alle kneepjes voor een meesterlijk pleidooi! Tijdens deze workshop worden inzichten uit de klassieke retorica en de moderne argumentatieleer aangereikt, waarna u deze zelf kunt oefenen in korte pleitopdrachten. De workshop is zeer (inter)actief, en met enkele praktische tips brengt u uw pleitvaardigheden op meesterlijk niveau.

Over Mascha Furth

Mascha Furth studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en is gespecialiseerd in Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica. Mascha verzorgt trainingen in schrijven, pleiten, onderhandelen en argumenteren. Ze is gespecialiseerd in overtuigend redeneren in woord en op papier, en in het schrijven van overtuigende processtukken en begrijpelijke uitspraken, in zogenaamde ‘klare taal’.

Haar opdrachtgevers zijn onder meer de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, verschillende rechtbanken en gerechtshoven, diverse advocatenkantoren, notarissen, bedrijfsjuristen, juridische adviesbureaus, vakbonden, toezichthouders en juridische afdelingen van gemeenten en ministeries. Ook is zij verbonden aan de Tilburg Universiteit, de VU Law Academy, en de Juridische PAO Universiteit Leiden. Meer info op: www.furthtaaltrainingen.nl