Sander Schimmelpenninck

Sander Schimmelpenninck (1984) is journalist, presentator en ondernemer. Hij loopt drie jaar als advocaat op de Zuidas rond, tot hij besluit het over een andere boeg te gooien. Vanaf september 2013 combineerde hij het ondernemen met het parttime redacteurschap bij Quote, waar hij van 2016 tot 2020 hoofdredacteur was. Hij werd veelgevraagd talkshowgast en wist in 2018 het programma ‘De Slimste Mens’ te winnen.

In 2019 schreef hij samen met Ruben van Zwieten zijn eerste boek, ‘Elite gezocht’. Het boek is een aanklacht tegen de economische elite, de vijf procent. Volgens de auteurs verandert ook in Nederland de meritocratie in een platte race naar de top, waar de mensen met de juiste afkomst of rijke ouders geen enkel risico nemen om hun al bijna niet meer in te halen voorsprong veilig te stellen. Van Cito-toetstraining tot bonusregeling: de ‘homo competitivus’ ontwikkelt zich tot een succesmachine zonder verdere algemene of culturele ontwikkeling.

Daarnaast is Schimmelpenninck in 2019, samen met studievriend Jaap Reesema, een podcast gestart genaamd de Zelfspodcast waarin zij hun dagelijkse leven bespreken aan de hand van verschillende onderwerpen per aflevering. Het is ondertussen een van de bekendste podcast van Nederland.